Tvoja su braća otvorila Auschwitz i Jasenovac, moja su ih zatvorila

Odgovor suradnika FALIŠ-a splitskom gradskom vijećniku

Tvoja su braća otvorila Auschwitz i Jasenovac, moja su ih zatvorila

Na Dan oslobođenja Auschwitza ja se moram zajebavati s tipom koji se ponosi nacističkim pozdravom. Na dan kad je Crvena armija prije 70 godina okončala nacističku industriju smrti kod Oswiecima, ja trošim vrijeme na deklariranog filonacista. Na dan koji se obilježava i kao Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta, ja se bavim kreaturom koja posredno slavi taj nepojamni zločin, bez pandana u historiji čovječanstva. Ukratko: umjesto da slušam antifašističke i hebrejske pjesme, ja dio dana gubim na Luku Podruga, pišući ovaj tekst. Ali moram: pitanje je civilizacije.

Nepoznati počinitelj

Hvali se Podrug u “Slobodnoj” da je baš on Nepoznati Počinitelj koji je na spomenik IX. bojni HOS-a u Splitu 3 uklesao nacifašistički pozdrav „Za Dom spremni“. Hvali se nesretnik svojom sramotom i još mene naziva „fašistom“. Crvenim.

Veliki Danilo Kiš, čovjek koji bi u evanđelju po Podrugu završio u Jasenovcu, kaže ovako: „Nacionalist u drugima vidi isključivo sebe – nacionaliste.“ Svi nacionalisti nisu fašisti, ali svi fašisti jesu nacionalisti, stoga je dirljiva Podrugova logika: misli, jadan, ako je on fašist, da sam i ja.

Ili nesretnik možda ne zna dobro hrvatski jezik, pa drži da su fašizam i antifašizam isto. Njemu je onda i materija isto što i antimaterija, klimaks što i antiklimaks, ciklona što i anticiklona. Da ja živim u tako jednostavnom svijetu, ne bih nikad tražio godišnji odmor.

„Nacionalist se, rekosmo, ne boji nikog, osim svoga brata“, veli Kiš. Kao antifašist, moram ohrabriti Podruga: ne boj se mene, ja ti nisam brat. Tvoja su braća otvorila Auschwitz i Jasenovac, moja su ih zatvorila. Mi se ne možemo niti sresti na mjestu zločina, jer ga vi napustite prije nego što moja braća dođu. Kao u Auschwitzu. Kao u Jasenovcu.

Kaže Podrug da se javno prijavljuje MUP-u i DORH-u jer „državne službenike želi podučiti o hrvatskoj povijesti“. Duboko žalim ljude kojima će Podrug tumačiti našu povijest. Da ih pripremim na obavijesne muke, otkrit ću im što ih čeka.

Gospodo državni službenici, Podrug će vas izložiti izmaštanoj verziji hrvatske povijesti, raširenoj u dijelu svemira od Čavoglava do Norvala, koju među hrvatskom inteligencijom širi i professor emeritus Joe Šimunić. „Za Dom spremni“ je stari hrvatski pozdrav – to je ta fantazija kojom će L. P. (55) tumačiti svoje veličanje fašizma, uz prizivanje opere Ivana pl. Zajca „Nikola Šubić Zrinjski“ iz 19. stoljeća, koja navodno dokazuje starinu nacističkog pozdrava u Hrvata.

Dvije lekcije

Tu će vam, gospodo državni službenici, možda zatrebati dvije kratke povijesne lekcije. Prvo, „Za Dom spremni“ nije stari hrvatski pozdrav. Nitko ga prije ustaša nije koristio, čak ni Ivan pl. Zajc. Poslušajte operu pa ćete vidjeti.
 

Drugo, i da jest u pitanju stari hrvatski pozdrav, to je zbog holokausta apsolutno nevažno. Taj pozdrav je toliko utkan u nacističku NDH da ga je nakon holokausta – čiji je i NDH akter - nemoguće promatrati u bilo kojem drugom kontekstu.

Gospodo državni službenici, promotrimo situaciju na primjeru Hitlerove Njemačke, čija je NDH bila žalosna ekspozitura.

Kao što je „Za Dom spremni“ bio službeni pozdrav NDH, tako je i zastava sa „svastikom“ bila službena zastava Trećeg Reicha. Pod pozdravom „Za Dom spremni“ odvio se Jasenovac, pod svastikom se odvio Auschwitz. Svaki Nijemac zna da je svastika kao povijesni simbol stara tisuće godina, da su je rabile drevne kulture Istoka i da arheološki nalazi u obliku svastike datiraju iz neolitika – svastika je, gle, starija čak i od hrvatske opere – ali se u Njemačkoj ne može dogoditi da netko nekažnjeno veliča svastiku u slavu hinduizma. Jer Nijemac zna da su nakon holokausta sva druga značenja svastike mrtva. Kako su hrvatski nacisti ubili svaku simboliku uzvika „Za Dom“, pa time i pozdrava „Za Dom spremni“, tako su i njemački nacisti ubili svu simboliku svastike.

Priznao djelo

Zanimljivo je da takav netko u Njemačkoj ne bi završio na obavijesnom razgovoru. Odnosno, ne odmah: prvo bi ga odvelo na psihijatriju, da se vidi je li čovjek normalan. Tek ako bi doktori ustanovili da nije lud, onda bi tek završio u apsu.

Razlika između Njemačke i Hrvatske je u tome što Podrug nakon jučerašnjeg javnog veličanja nacizma nije ni na psihijatriji ni u zatvoru, nego u Gradskom vijeću Splita. I zato se vi, poštovani službenici MUP-a i DORH-a, sada morate zajebavati s njim na obavijesnom razgovoru. Razumijem vas: ja sam već na nesretnika izgubio vremena. Ali pitanje je civilizacije.

Nego, kad već razgovaramo, apeliram da Podrugovo veličanje fašizma, i to na Dan oslobođenja Auschwitza, ipak ne sudite prestrogo, jer je počinitelj priznao kazneno djelo. Budući da je pri fašističkoj intervenciji u spomenik iskazao zavidne kamenoklesarske vještine, predlažem da mu pravna država kaznu pretvori u društveno koristan rad, gdje će te vještine doći do izražaja u duhu Ustava Republike Hrvatske. Neka filoustaša obnovi sve oštećene antifašističke spomenike u Splitu.

http://www.slobodnadalmacija.hr/Hrvatska/tabid/66/articleType/ArticleView/articleId/272727/Default.aspx