PROMOCIJE

 

Srijeda, 7. rujna:
20:30: Slana zemlja
(promocija romana Jasmina Imamovića; Jasmin Imamović, Emir Imamović; Mala loža)

Roman "Slana zemlja" spaja i prepleće nagomilane brige i nepisane rečenice, bori se protiv zaborava i vraća dostojanstvo najsnažnijim riječima svih jezika, svih vjera i nacionalnosti. Ljubav je jedna od takvih, najvažnija.

Priče Imamovićevih junaka se ulančavaju, nadovezuju, ponavljaju različitim gledištima… Iz Mustafina, Enverova, Rudijeva i Fridina ja, izbija još jedno, ono glavno i središnje. Čita se stav samog autora; osluškuju se njegove sumnje te prepoznaju strahovi i nade.

Iznad svih tih ja, svih kazivača i svjedoka vlastitih života i jednog dijela naše povijesti, ispisuje se nadnaslov Ja sam Jasmin Imamović. On se može pojaviti u još nekoliko varijanata; Ja sam Jasmin Imamović, pisac; Ja sam Jasmin Imamović, gradonačelnik; Ja sam Jasmin Imamović – obožavatelj trena. A u svemu tome je ipak najvažnije da svojim romanima, taj Jasmin Imamović, želi naglasiti što smo i tko smo. U "Slanu zemlju" upisani su stihovi koje prepoznaju generacije, i generacije. Riječi Je l' ti žao što se rastajemo ne provociraju pitanje autorstva. One su preživjele sve. I povezale sve one koji znaju da se ljubav – ni u vremenima velike povijesti – ne može naučiti zaboravu. (iz pogovora Julijane Matanović)

 

Četvrtak, 8. rujna:
20:00: Radnici i seljaci
(promocija knjige Viktora Ivančića; Viktor Ivančić, Emir Imamović; Mala loža)

Treba odmah otvoreno kazati da su “Radnici i seljaci” mračna knjiga puna optimizma.Također, treba upozoriti i na to da su Ivančićeve priče zaista eseji: briljantne analize posljedica rata i divljačke, kvaziliberalne i kvazidemokratske transformacije hrvatskog (srpskog, bosansko-hercegovačkog…) društva.

Likovi u ovim pričama – radnici, seljaci i šačica pripadnika poštene inteligencije – notorni su gubitnici tranzicije, koji u egzistencijalnoj krizi preispituju svoju prošlost, tragajući za uzrocima vlastitih nevolja.Optimizam nastaje u trenutku spoznaje i donošenja odluke, koju Ivančićevi junaci potom sprovode.Svaku od tih odluka sažima jedna jedina riječ: pobuna.I dok čitaoci uživaju u ovom vrhunskom štivu, nama ostaje nada da će im se dogoditi nešto slično.



Petak, 9. rujna:
21:00: Marx nije mrtav
(promocija knjige Damira Pilića; Damir Pilić, Kruno Lokotar; Mala loža)

„Problem je što lijeva misao nema obrazac organizacije društva. Imate kritiku kapitalizma, ali nemate nikakvu teoriju o tome bi li se društvo moglo drukčije organizirati, i kako.“(Dr. Ozren Žunec)

Marx nije mrtav u osnovi je izvještaj jednog velikog novinskog istraživanja; s jedne strane tu su intervjui s velikim hrvatskim marksistima, koji s padom socijalizma gube posao zbog svog – marksizma. S druge strane, autor razgovara sa suvremenim autorima koji, što teorijski što aktivno, sudjeluju u suvremenim političkim pokretima diljem Europe.