Mislili ste da je vrijeme za emancipaciju, demokratiju i lijeve teorije?

Mislili ste da je vrijeme velikih nacionalnih priča iza nas? Da su etničke mržnje, ako ne prevaziđene, a ono sklonjene u stranu? Da smo završili sa tumačenjima četresprve i četrespete?

Mislili ste da je vrijeme za emancipaciju, demokratiju i lijeve teorije?

Ovome nema kraja.

Ovdašnjoj, našoj verziji loše beskonačnosti.

Nema mrdanja, nema bijega: uvijek isto sranje.

Šta se sad dešava? Makedonija vri. Tamošnja vlast odlučila je odigrati na Ruse, a i ovi na njih. EU i SAD igraju na makedonsku opoziciju. Tamo će biti održani izbori na kojima opozicija, po svemu sudeći, neće učestvovati.

U Crnoj Gori isti scenario, izvrnut naglavačke. Tu vlast igra na zapad, a zapad igra na vlast. Rusija igra na opoziciju, a ova na Rusiju. Prosrpski, proputinovski dio opozicije neprekidno u Crnoj Gori priziva makedonski scenario.

Iz EU im odgovaraju da Crna Gora nije Makedonija, niti je situacija usporediva. I u Crnoj Gori će biti održani izbori. Da ne bi bili bojkotovani, Đukanović je, uz očitu asistenciju zapada, dio opozicije uvukao u vladu, tako da će veći dio opozicije prihvatiti izbore. Tako je propala ruska igra – da na ono što se dešava u Makedoniji odgovore u Crnoj Gori, na isti način. U Crnoj Gori će rezultat izbora biti vlada i skupštinska većina koja će izglasati ulazak zemlje u NATO. Putinovska opozicija će na to reagovati, po svemu sudeći, violentno.

Kako to izgleda u praksi?

Demokratska narodna partija DNP, Nova srpska demokratija Nova, Radnička partija, Partija penzionera, nevladine organizacije, DSS i mirovni pokreti za desetak dana ponovo će organizovati anti-NATO protest u Podgorici, najavio je na anti-NATO tribini u Bijelom Polju lider DNP-a Milan Knežević.

Knežević je i opisao dolazeći skup. On je „u ime organizatora tribine pozvao Bjelopoljce da 9. maja dođu u Podgoricu, da se preplavi trg i da se sa stranačkim zastavama i majicama sa likom Vladimira Putina pošalje jasna poruka da Demokratski front podržavaju i velika Rusija i Mitropolija crnogorsko-primorska kao i sve patriotske snage“.

Kad će oni protestvovati? Noć uoči zasijedanja skupštine na kojoj će biti izglasana rekonstruisana Đukanovićeva vlada.

"Nećemo se razilaziti dok ne osudimo i obalimo politiku projektovane korupcije u Skupštini Crne Gore. Tražićemo mandat za nastavak naše pravedne borbe", poručio je Knežević, pa dodao još koju o „antisrpskim strankama koje baštine sve ono što je i anticrnogorsko i anticivilizacijsko", kazao je Knežević.

Knežević planira da u majici sa likom Vladimira Putina pokaže kako Demokratski front „baštini ideje antifašizma“.

Ne samo to: oni su i borci protiv kolonijalnog ugnjetavanja. „DF neće dopustiti da se odluka o učlanjenju Crne Gore u NATO donese u Skupštini ili u kuloarima američke ili njemačke ambasade", naglasio je Knežević.

Oni su, takođe, i borci protiv zlostavljanja srpskog naroda koji je u Crnoj Gori, vele, izložen gadnoj pogibiji:

"Dio opozicije tako preuzima obavezu da i dalje važe sankcije protiv Rusije, ali i obavezu da im Kosovo i dalje ostane nezavisno. I preuzeli su obavezu da će mirno posmatrati otimanje naših hramova, dalju marginalizaciju srpskog jezika i zatiranje srpskog naroda. Mi imamo obavezu da to spriječimo. Zato im odavde iz Bijelog Polja poručujemo da tek počinju protesti. Tek će se međunarodna javnost baviti Crnom Gorom Zaboraviće se na Makedoniju". Tako je govorio Knežević.

Ne prije deset, ili dvadeset godina. Tako je govorio juče.
I ostali govornici prijetili su ratom, ako Crna Gora mimo njihove volje uđe u NATO.

Očito, bio sam u krivu

U Srbiji – i tamo će izbori. Vučić uživa gotovo bezuslovnu ljubav zapada. Ali i Putin konja, konje zapravo, za trku ima.
Zapad u Bosni ima Federaciju. Putin u Bosni ima Republiku Srpsku. Tamo opozicija najavljuje demonstracije protiv Dodika. Ovaj najavljuje kontrademonstracije. Lako je vidjeti kako će Dodik to pretvoriti u priču o dobrim Srbima i Srbima „izdajnicima“. Kako će zapad stati iza opozicije a Rusija iza Dodika, koji će se, onoliki koliki je, pokušati sakriti iza sićušnog Putina.  

Dakle: mislili ste da je vrijeme velikih nacionalnih priča iza nas? Da su etničke mržnje, ako ne prevaziđene, a ono sklonjene u stranu? Da smo završili sa tumačenjima četresprve i četrespete? Da narativ o Balkanu kao poprištu sukoba velikih sila koriste još samo nacionalni romantičari i budale: dakle budale? Mislili ste da se sada možemo posvetiti emancipaciji, demokratiji i suptilnim lijevim teorijama?

I ja sam mislio. I bio u krivu. Očito.

Zašto sam tako mislio?

Recimo zbog toga što radnicima u Bosni firme, što privatne, što državne, duguju 600 000 godina staža. U parama, to je nekih 600 miliona eura. Manje-više isto je i u svim okolnim državama.

Čovjek bi rekao da će ljudi viknuti: dosta, jebali vas i Rusi i Amerikanci i Turci, jebali vas i četnici i ustaše, hoćemo naše poslove, pare i staž.

Ali eto, nije tako. U Podgorici će Radnička partija i penzioneri opet organizovati demonstracije za Putina a protiv NATO. Ne za svoje pare i poslove, a protiv tajkunskih firmi i lopovluka.

Jer ne možemo se mi baviti sitinicama. Mi mislimo globalno, za vječnost. A iz perspektive vječnosti, treba li naglasiti, 600.000 godina je tek tren. Ništa vrijedno pomena. 

http://www.zurnal.info/novost/19772/mislili-ste-da-je-vrijeme-za-emancipaciju-demokratiju-i-lijeve-teorije-